Lækkert mad af rester

Det giver god mening at lave store portioner. Både med klimaet i tankerne men bestemt også til de der dage, hvor TV2 Zulu og chips cirka er, hvad man kan hidse sig op til. Eller hvis man kommer sent hjem og overhovedet ikke har tid til noget som helst.
Jeg er selv typen, der tit ikke gider spise det samme et par dage i træk. Derfor har jeg gennem tiden samlet nogle tricks til, hvordan man kan peppe en rest eller en kedelig grøntsag fra køleskabsskuffen lidt op.
Siden vil blive opdateret løbende.


Vietnamesiske forårsruller/friske ruller med wokfyld.


Forårsruller
Det kan være svært at finde veganske eller vegetariske forårsruller på frost. Dog har jeg endnu ikke oplevet nogen, der smagte bedre end de hjemmelavede, så det kan næsten være det samme.
Desuden er jeg vild med, at fyldet til forårsruller stort set intet koster. Hvidkål, gulerødder, løg, champignoner og hvidløg, eventuelt lidt soja, chili og ingefær, og så er du rigtig godt kørende.
Oplagt er det dog at lave dem, når du alligevel har noget wokmad fra dagen før (skåret i mindre stykker). Lad være med at tænke så meget på, om det lige bliver som dem, du kender.
Jeg har før lavet dem med nudler, ris eller linser sammen med de øvrige ingredienser. Det smager stadig skønt, og mætter en del mere. Køb dejen hos en asiatisk forretning. Kan du ikke finde det, så brug filodej. For at lukke kanten, bland lidt vand og mel sammen og brug som "lim". Dette er ikke nødvendigt med traditionel forårsrulledej.
Første forsøg med hjemmelavede forårsruller kan godt virke lidt uoverskueligt. Men dejen er som regel nem at arbejde med, bare den ikke tørrer ud. Sørg altså for at det du ikke bruger fryses ned, og at dejen dækkes med et fugtigt viskestykke, mens du ruller.

Vietnamesiske forårsruller
Denne lille ret er i forvejen utrolig taknemmelig. Alt kan simpelthen proppes i de små lækre ruller.
Rispapir købes i asiatiske forretninger og er ret billigt. Især når man tænker stykpris og anvendelsesmuligheder.
  1. Udblød papiret i koldt vand i ca. ½ minut, til det er gennemvådt men endnu ikke blødt.
  2. Læg det udstrakt på bordet. Det vand der måtte hænge ved skal nok bløde pladen op.
  3. Fyld dem med hvad du nu har.
  4. Alle typer rå eller evt. blancherede grøntsager kan bruges: Snittet kål, gulerødder, squash, pastinakker, you name it! De bliver især lækre, hvis fyldet er sprødt. Og det er jo rimelig heldigt. Når man lever på budget er det svært at komme udenom netop kål og rodfrugter, men det kan være svært at blive ved med at finde spændende tilberedningsmuligheder.
  5. Server rullerne med en peanutdip med eller uden ingefær.

Også wokretter er helt fantastiske som fyld i rullerne. Billedet ovenfor er en nudelret med kål, svampe, gulerødder og squash. De kolde ruller af lavet på ingen tid! Anrettet på en bund af ruculatsalat og en god sojasauce (eksempelvis shoyu fra Urtekram), og disket drysset med tørret basilikum -  så er der altså ingen der kan gætte, at det er gårsdagens ret!

Lad være at begrænse dig! At turde at bevæge sig omkring i smagsteamer og krydse nogle grænser kan åbne øjnene for, hvor meget vi ofte begrænser os selv i den daglige madlavning.


Bagte kartofler:
De tager møglang tid i ovnen, men du behøver ikke røre en finger imens. Især ikke hvis fyldet allerede er klar fra dagen før.

Kartofler i ovn:
Skrub 1-2 bagekartofler pr. person og prik huller i kartoflen. Gør du det ikke, risikerer du, at kartoflen eksploderer og pludselig fylder en ovn. Pak ikke kartoflerne ind i alufolie. Restauranterne gør det kun af praktiske og økonomiske grunde. Bag uden folie for en super sprød og lækker skræl. Med folie bliver kartoflen dampet, ikke bagt! 
Gnid kartoflen med lidt olivenolie og salt.

Bag ved ca. 200 grader i 1 - 1,5 time. Brug en kniv til at teste, om de er færdige. De skal være meget bløde.

Skær et kryds i kartoflen, åbn en kende, og gør dermed plads til:

Fyldet:
  • chilibeans - evt. med vegansk ostesauce
  • stegte svampe
  • alle slags gryderetter
  • daal
  • 1/3 fesen peberfrugt, lidt avocado og noget purløg (så kører det!)
  • gårdagens råkostsalat, serveret med avocado/guacamole, hjemmerørt (tahin)dressing eller lidt sojayoghurt.
  • brændende kærlighed: gårsdagens pandestegte (røgede) tofu, løg ristet i olie eller god plantemargerine, 
  • Get the picture?

Lasagne - eller noget der ligner
Lasagne er jo for nice. Det ved alle! Men det kan virke lidt fjollet, at vi ofte starter helt fra bunden, når vi laver det. Brug i stedet en rest af dal, curry eller anden gryderet/sauce. Måske den lige skal smages til, måske væskeforholdet lige skal justeres. Lidt kokosmælk eller sojafløde er tit lige det, der skal til. (Igen - en italiener ville sandsynligvis slå mig med et ciabatta, så please tystys!).

Jeg er ikke så meget for veganske osteerstatninger. Både lasagne, tærter og pizzaer, topper jeg i stedet med skiver af frisk tomat, stegt aubergine (virkelig fantastisk!) eller stegt squash.

Brødlasagne
Lige meget om det skyldes overskud af brød eller sauce - eller om du bare har lyst til en lækker middag - så er ristet brød fantastiske som lag i lasagnen i stedet for plader. Brødet suger smag til sig, så hver bid bliver perfekt afrundet med både både tomat/grøntsagssaucen og bechamelsaucens nuancer (begge dele vegansk, forstås!).
 Sådan gør du:
Lasagne med grøntsagssauce, vegansk bechamelsauce og ristet brød.
  1. Start med et lag af sauce. Brug hvad du har, som beskrevet ovenfor, eller få inspiration hos Månebarnet.
  2. Læg et lag af ristet brød - evt. med kanten fjernet. Dryp med olivenolie eller chiliolie.
  3. Læg et lag bechamelsauce (se månebarnets opskrift i ovenstående link).
  4. Læg endnu et lag brød, og dryp med olie.
  5. Læg et lag tomatsauce og slutteligt lidt bechamelsauce.
  6. Drys med ristet og smuldret brød.
  7. Bag ved 180 gr. i ca. 30 min.
  8. Dryp endnu en gang med olie, og drys oregano over lasagnen.

'Kød'boller
Bønnedeler eller falafler udgør de perfekte 'kød'boller. Svits lidt løg og hvidløg på panden og tilsæt en dåse flåede (ofte mere smag end hakkede) tomater. Smag til med balsamico, oregano, basilikum, salt og peber - eller hvad du nu har og føler for. Lad saucen simre, mens du koger pasta og tilsæt 'kød'boller de sidste minutter.

Ska du ha' en toooooaaasst?
Ok, jeg er helt med på, at dette lyder lidt mærkeligt. Men... Lov mig, at du vil prøve det!
En rest dal, curry eller anden krydret sauce bliver faktisk rigtig lækker i en toast. En gryderet med linser, kartofler, broccoli og masser af karry bliver nærmest som en samosa efter en tur i toasteren. Bestemt ikke dårligt.

Saag og Sag Aloo
Det var dælme nogle flotte navne, hva? Saag er en indisk/pakistansk ret med spinat og sennepsblade (minder meget om grønkål). Aloo betyder kartoffel.
Følgende er ikke originale opskrifter (skønt de er ganske autentiske). Det er ideer til, hvordan slidte bladgrøntsager kan få nyt liv.

Saag
  • Snit MASSER af bladgrønt/bladsalat - på billedet er brugt en hel iceberg salat. Dæk med vand og kog i 8-10 minutter, eller til bladene er bløde. Brug IKKE låg, dampen skal kunne slippe ud for at undgå en kedelig grå farve.
  • Hældet vandet fra, gem en smule af det, og blend bladene til en pure.
  • Svits 1-2 finthakkede løg i en klat margarine/olie. 
  • Tilsæt 1 spsk. spidskommenfrø (pulver kan også bruges - reducer en smule) og ca. ½ tsk. sambal oelek eller anden slags chili (kan udelades). 
  • Efter et par minutter tilsættes 1-2 tsk. maizena (majsmel eller hvedemel kan også bruges). Fordel melet godt, og fortsæt med at svitse ved middel varme, indtil melet er brunet en smule.
  • Tilsæt nu pureen, og rør godt rundt.
  • Tilsæt ca. ½ tsk salt og ca. 1 tsk. garam masala.
  • Lad retten simre i ca. 10 minutter. Da vil pureen begynde at udskille en smule fedtstof (fra stegningen).
  • Juster med kogevandet til den ønskede konsistens opnås.
  • Smag til med citronsaft og evt. ekstra salt/peber.
  • For Sag aloo kan blot tilsættes 1-2 kogte kartofler, eller du kan bruge følgende fremgangsmåde, hvor bladene ikke pureres.

    Saag lavet af iceberg salat. Bruges spinat eller grønkål bliver farven mørkere.
    Sag aloo
    1. Kog et par kartofler, eller brug rester fra dagen forinden. Skær dem i store tern.
    2. Svits et løg og et par fed hvidløg i olie og tilsæt de ønskede krydderier. Du kan prøve med ½-1 tsk af spidskommen, gurkemeje, garam masala, sennepsfrø og stødt chili. Tilsæt kartofler i tern og svits et par minutter, indtil kartoflerne får lidt skorpe.
    3. Tilsæt nu et par håndfulde bladgrønt. Spinat er bedst, jovist, men det er altså nu, der skal ryddes op i køleskabet. Brug hvad du har af grønkål, spidskål, iceberg salat eller hvad der nu er at finde i grøntsagsskuffen. Det er vigtigt, at du får presset så meget vand af bladene som muligt.
    4. Lad retten simre et par minutter, til det grønne er faldet lidt sammen.
    5. Smag til med salt og tilsæt flere krydderier efter behov.
    6. Er der for meget væde i retten, jævnes blot med majsmel, maizena eller hvedemel oprørt med lidt vand.
    Server med ris, perlebyg eller brød.



    Giv retten et nyt udtryk:
    Nogle gange skal der faktisk ikke andet til end at servere retten med noget andet tilbehør. Ris den ene dag, ovnkartofler den næste...

    Desuden... Læg noget energi i anretningen! Det grønne drys løfter altså virkelig retterne til et højere niveau. Det kan være persille, basilikum, eller ruccula som på billedet nedenfor, der hakkes og drysses oven på gryderetten. Eller koriander, hvis det er asiatisk mad - her er basilikum i øvrigt også godt. Selv tørrede krydderurter er guld værd, når tallerkenen skal udsættes for den sidste gang kærlighed. Du kan også lave en bund af salatblade, som det er gjort med rucolaen under de vietnamesiske forårsruller. 



    Ølgryde med kartoffelskiver og snittet ruccula.






    Dhal med kartoffelbåde på bund af romainesalat
    Category: 2 shout-out(s)

    2 shout-out(s):

    Frk. Skjold sagde ...

    Tak for dine tips!!

    Buddhas Brownies sagde ...

    Karibu sana!
    Du skal være så hjertelig velkommen. Håber du får glæde af dem...

    Send en kommentar

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...