Ristede østershatte med spidskål

Kan I mærke sommeren? Jeg kan!
Er man i tvivl, dog, får man svaret i supermarkedets grøntafdeling, hvor smukke danske spidskål er ved at dukke op! Østershatten er egentligt en forårssvamp men er efterhånden ganske tilgængelig på andre tidspunkter af året. Kantareller er dog et glimrende alternativ, og for dem er sæsonen så småt ved at starte.

Et par gange om året er et par grønne hoveder så heldige at blive inviteret indenfor i Buddhahytten. Geografisk er denne placeret i Vestjylland og bebos af den gæstfrie Kilroy. Dog kan hytten langt bedre beskrives som et sted, hvor indespærret hippiehed kan katalyseres, og hvorfra størstedelen af verdens problemer kan løses. Gennem dejligt grønt mad, forstås.

Verdens problemer løses nu en gang bedst i totalt afslappet tilstand! (Foto: Månebarnet)
Hvorfor nu al den snak om Buddhahytten? Jo, et sådant besøg har det med at inkludere massive mængder mad (det er okay, vegetarmad fører generelt overlegent i bæredygtighed...). Mindst én af disse retter indeholder østershatte, og sojafløde(for)stuvede østershatte er en klassiker!

Dagens indlæg er ganske enkelt stærkt inspireret heraf.

Til to skiver ristet grovbrød:
1-2 spsk. olie (gerne fra tomaterne!).
1 lille løg, finthakket.
3 fed hvidløg, finthakket.
1 håndfuld østershatte (ca. 50 - 75 gram), i strimler.
1 stort grønt spidskålsblad, i tynde strimler.
1/3 tsk. sambal oelek eller efter smag (chili paste).
1 knsp. røget paprika.
1 skviis citronsaft.
1 tsk. soltørrede tomater, hakket.
1 spsk. kokosmælk eller sojafløde (jeg bruger altid kokosmælk frem for sojafløde, men det er en smagssag).
Salt og peber efter smag.

Kilroy ville sige: "Tæppebomb med persille", men er man til frisk koriander, kan dette klart anbefales også.

Svits løg og hvidløg i olie ved middel/høj temperatur, til løgene er gyldne men ikke brune. Tilsæt spidskål og svampe, og rist videre. Temperaturen er vigtig! Er panden for varm, brænder hvidløget. Tag da kortvarigt panden af varmen, eller skru ned. Er den for kold bliver svampe og kål ikke ristet men snarer dampet/kogt. Derfor relativ høj varme, mens der forsigtigt flyttes rundt på indholdet.
Tilsæt øvrige ingredienser (vent med salt og peber) og lad retten simre et par minutter.

Smag retten til, og tilsæt evt. mere chili (personligt ønsker jeg en mild smag til denne ret).

Variationsmulighederne er nærmest uendelige.

Du kan også:

  • Tilsætte ajvar og/eller tomatpuré.
  • Tilsætte oregano eller hvilken som helst anden krydderurt.
  • Tilsætte en tomat i tern (fjern evt. kerner og saft for at undgå et alt for "vandet" resultat).
  • Bruge savoykål - eller anden kål for den sags skyld.
  • Gøre hvad end du vil... Det er trods alt din frokost...

I al sin herlighed, tæppebombet med pers... øhm... frisk koriander...








Forleden blev jeg kontaktet af et firma, der tilbød mig at blive "partner" (altså spurgte om jeg havde lyst til at reklamere på BB). Mit svar lød:

"Hej Thor og tak for din besked.

Jeg ønsker, at Buddhas Brownies skal give et troværdigt billede af, hvad en vegansk madblogger tænker og føler omkring madlavning, og hvad vi putter i munden. Denne opfattelse ville blive kraftigt udfordret af reklamer på siden.

Derfor må jeg takke nej til reklamer på bloggen.

Hav en god dag,
Jakob."

At Buddhas Brownies skal være reklamefri betyder ikke, at jeg panisk vil forsøge at undgå specifikke navne på produkter. Tværtimod giver det mig mulighed for at sprede budskabet om de produkter, der for mig at se er værd at give opmærksomhed. Enten i kraft af deres smag, deres "projekt" (eksempelvis bæredygtigthed) eller deres sundhedskvaliteter. Hermed må altså påpeges, at dette ikke er en objektiv blog. Jeg har en mening om mad, og jeg har en mening om den måde, hvorpå sundhedsbudskabet bliver fremlagt for forbrugeren.

Her var det så meningen, at jeg ville skrive noget om sammenhængen mellem halvkorrupte sundhedsmyndigheder og eksempelvis mælke- og sukkerproducenters pengegriskhed. Men da jeg, som skrevet, netop har takket nej til reklamepenge på bloggen, har jeg ikke råd til injuriesager fra hverken staten eller multinationale selskaber.
Derfor vil jeg nøjes med, helt frivilligt, at gøre reklame for nedenstående sodavand. Den er økologisk, sukkerfri, sødestoffri og farvestoffri. Præcist som den burde være. Seriøst, har du set en appelsin? Den er altså relativt gul, allerede INDEN der tilsættes farvestoffer.

Den er fra Voelkel og koster 10 - 15 kroner.
Appelsinsodavand fra Voelken uden sukker, sødestoffer eller farvestoffer.

3 shout-out(s):

København spisesteder sagde ...

Både ser og lyder utrolig lækkert, og skal da prøves. Tak for tippet :)


Hilsen

Bo
http://københavnspisesteder.dk/

Buddhas Brownies sagde ...

Hej Bo...

Tak skal du have...
Jeg håber også det smager dig så :D

anna sagde ...

JEG ELSKER DEM! Ved du om man kan købe dem over nettet et sted? :)

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...