Masser af tomater

Buddhas Brownies er ikke død. Den har bare mediteret.
Efter to års dvale kommer nu endeligt et nyt indlæg på bloggen. Et indlæg, der står i tomaternes tegn.

Måske er du et heldigt skarn, der har et drivhus. Har du et drivhus, har du sikkert også tomater. Og har du tomater i dit drivhus, kommer de sikkert i overflod om et par måneder.

Med disse tre opskrifter, kan den røde tsunami bare komme an!Ovnbagt tomatsauce:
Opskriften er inspireret af en lignende fra "Grøn hverdagsmad fra River Cottage". Jeg har tilføjet vanilje, som giver en fantastisk smag og dybde til bagte tomater.

Ca. 400 ml
1 kg. meget modne store tomater
Salt
Friskkværnet peber
Et lille drys ægte vanilje
Friske eller tørrede urter (oregano, merian, timian, basilikum, you name it) 
2 fed hvidløg, hakkede
En italiensk sjat olivenolie

Halver de store tomater, og læg dem i en bradepande eller et ovnfast fad. Drys med salt, peber, lidt vanilje og krydderurterne. Mas hvidløgsstykkerne ned i tomaterne. På den måde undgår du, at hvidløget brænder.
Giv herefter tomaterne rigeligt olivenolie.

Bag tomaterne 1 time ved 180 grader.
Når tomaterne er bagt, presser du dem gennem en sigte.
Saucen er nu klar til brug. Du kan dog lade den simre 10-20 minutter (eller længere). Ved at koge saucen ind, intensiveres smagen.

Siciliansk tomatsauce
Den mest intense og koncentrerede tomatsauce, jeg har smagt. Nogensinde. Jeg lærte at lave den på Sicilien, hvor jeg i en måned fik pasta med tomatsauce næsten hver dag. Ikke spejdergrydeudgaven med store stykker løg, der aldrig rigtig blev tilberedt. Ikke en intetsigende Dolmio fra supermarkedet. Hjemmelavet, ærlig siciliansk tomatsauce, hvor man kunne smage hver eneste solskinstime, tomaterne var blevet forkælet med. Denne opskrift får mig tilbage til Sicilien.


Salsa di pomodori


Ca 300 ml. (nok til 400 g. spaghetti)
1 kg meget modne tomater
2 fed hvidløg, hele
Frisk basilikum eller persille, finthakket.
50 ml olivenolie
Salt
Peber
Evt. sukker, hvis saucen er for syrlig.

Tomaterne skæres i kvarte, og mases med hænderne eller en palet. Lad dem koge i egen saft ved høj varme i ca. 20 minutter. Herefter presses tomaterne gennem en sigte.
Lad saucen simre med urter og de hele hvidløg, til den er reduceret til en tredjedel. Dette tager cirka 15-20 minutter. Smag til med salt, peber og evt. en smule sukker.

Tomaterne presses, til alt saften er frigivet.

Brug den f.eks. til...
Pasta alla Norma
1 aubergine, skåret i skiver
1 portion siciliansk tomatsauce
400 g. spaghetti, kogt al dente.

Du kan lægge aubergineskiverne i saltvand for at trække noget af bitterheden ud. På denne måde suger auberginerne heller ikke helt så meget olie, når de bliver stegt. Det er dog ikke strengt nødvendigt.

Steg eller grill aubergineskiverne i olivenolie, og giv dem salt og peber undervejs. Vend den friskkogte spaghetti med varm tomatsauce og server aubergineskiverne ovenpå.
Henkogte tomater
Tomater
olivenolie
evt. salt og peber
evt. krydderier, hvidløg, chili osv.

Du kan bruge dem til alt, hvad du normalt bruger tomater til.
Skær tomater i stykker, fyld og pres dem ned i skoldede glas.

Varmebehandling i ovn:
Fyld glasset til kanten med olievenolie. Læg låget løst på, og varmebehandl dem i ovnen ved 110 grader i en times tid. Tag dem ud, skru låget helt på (med en grydelap) og lad dem køle af i den nu slukkede ovn.

Varmebehandling i gryde:
Sådan lærte min bror og jeg at gøre på Sicilien: Læg noget i bunden af en stor gryde, så glassene ikke står direkte på varmekilden. Sku låget på glassene helt på, og fyld op med vand. Lad glassene koge i ca. tre kvarter.
Brormand og vores søde værtinde, Victoria, viser dagens tomatfangst.

0 shout-out(s):

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...