Chana Masala (krydrede kikærter)

Lad dig ikke skræmme af listen af krydderier. Kan du ikke finde asofetida, kan du droppe det. Mange indere spiser ikke løg men får til gengæld smagen fra dette krydder. I denne ret findes både løg og hvidløg, krydderiet giver bare et ekstra pift.
Spidskommen, koriander og garam masala samt chili, ingefær og evt. mangopulver gør dig godt rustet til at møde et stort antal retter i det indiske køkken. Jeg køber mine krydderier i grønthandleren, men mange supermarkeder er også begyndt at have et pænt udvalg.
Mangopulver kan erstattes af frisk citronsaft, der tilsættes til sidst under tilsmagning.

Her serveres kikærterne med ris, men du kan også servere med en form for indisk brød.3-4 spsk. rapsolie
1 strøg asofetida (hing) (købes i indiske specialforretninger men kan udelades)
1 hakket løg
2 fed hvidløg, hakkede
1 tsk. hakket ingefær
2 tsk. stødt spidskommen
2 tsk. stødt koriander
1 tsk. stødt chili
½ tsk. gurkemeje
1 spsk. besan (kikærtemel/grammel) (kan erstattes af alm. hvedemel, men kikærtemel giver det klart bedste resultat).
½ tsk. mangopulver (amchoor) (kan købes i nogle mellemøstlige og asiatiske grønthandlere) (kan erstattes af frisk citronsaft)
1,5  dl vand
2 hakkede, friske tomater
Salt og peber
1 ds. eller ca. 250 g. kogte kikærter
½ tsk garam masala

Snit løg i den ønskede størrelse. Både groft og finthakket har charme, det handler mest om smag. Hak ingefær og hvidløg og hold dem adskilt fra løget.

Opvarm olie i en gryde eller wok. Når det er varmt drysses lidt asofetida i gryden. Pulveret har en ganske stærk løgpræget smag. Tilsæt det hakkede løg, og steg til løget er klart og begynder at brune. Dette kan tage 8-10 minutter, men det er vigtigt for smagen, at løget er gennemstegt og sødt.Tilsæt hvidløg og ingefær de sidste 2 minutter.

Bland imens alle krydderier samt besanmel og hav vand og hakkede tomater klar. Når løget er gennemstegt, tilsættes krydderier, mens der blandes raskt! Krydderierne får en masse smag af at blive stegt, men de må ikke brænde på. Tilsæt tomaterne efter ½ -1 minuts tid afhængigt at varmen. Tilsæt tomaterne og evt. lidt af vandet. Når tomaterne er kogt lidt ud, tilsættes resten af vandet.

Besan er lavet af rå kikærter og giver denne sauce en lækker cremet konsistens. Men hvis ikke saucen får lov til at simre og småkoge i ca. ti minutter, vil saucen smage af rå kikærter. Efter ca. ti minutter ved god varme vil saucen være lækkert cremet. Du kan justere konsistensen med vand, hvis du ønsker en tyndere sauce. Smag til med rigeligt salt og peber. Tilsæt de kogte kikærter og lad retten simre yderligere ti minutter.

8 shout-out(s):

Lykke sagde ...

Hejsa

Selv om jeg ikke er vegetar kunne jeg sagtens blive det med indiske vegetarretter (el. thai-vegetar? Indisk er fantastisk mad. Har ikke set din blog før, ser spændende ud :-)

Vh Lykke

Buddhas Brownies sagde ...

Velkommen til bloggen, Lykke. Jeg er også glad for både thai og indisk og spiser begge dele flere gange ugentligt...

Tove Cecilie Fasting sagde ...

Oj, hvor det ser godt ud. Denne skal jeg prøve!

jan kønig sagde ...

Den er rigtig god, denne her!

Tak for den, Jacob.

Deborah sagde ...

Hvor ærgerligt, du er holdt op med at blogge. Ellers sådan en hyggelig og god blog. Men jeg vil gemme den til referencer for opskrifter.

Håber du går igang igen.

Jiny sagde ...

Wauw - endnu en vegetarisk blog, hvor er det skønt! Ser først din blog nu, og sikke et flot syn, der mødte mig - denne lækre Channa Masala.

Jeg har altid elsket denne ret, men aldrig orket at lave den selv (pga. kikærterne, som tager tid at koge), men din ret ser simpelthen så lækker ud, så jeg må snart tage mig sammen, og prøve den engang i nærmeste fremtid :)

Tak for en rigtig god blog, der giver masser af inspiration! :)

Kalorie Kaos sagde ...

Sikken Channa Masala! Den overgår de fleste jeg har smagt. Jeg brugte dog flåede tomater på dåse, da jeg ikke havde friske - meget godt resultat!

Fed og inspirerende blog med et hav af eksotiske opskrifter - tak!

Mange madhilsner Kalorie Kaos

Samantha sagde ...

Ser lækkert ud :)

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...