Gæsteindlæg fra Saxtorff

Efter at have læst bogen af Jonathan Safran Foer, Om at spise dyr, er jeg blevet meget interesseret i at høre andres veje til den grønne verden. Samtidig har Dansk Vegetarforening ofte lignende historier i deres medlemsblad Vegetaren. Min historie kommer formentligt i næste gang og vil blive bragt på bloggen.

På forummet vegetarkontakt.dk delte brugeren Saxtorff sin historie. Jeg skrev til ham og spurgte, om han havde lyst til at dele den med læserne på Buddhas Brownies. Det ville han heldigvis gerne.

For mig startede det da jeg stoppede med at ryge. Jeg læste Alan Carr's "The Easy Way to Stop Smoking". Det var noget af en åbenbaring for mig, og jeg blev derfor interesseret i nogle af hans andre titler. Et stykke tid efter læste jeg (nu på dansk) hans "Endelig Slank!". Det er ikke en særlig saglig bog, men den fik mig da alligevel til at tænke over sagerne. Han skriver ikke direkte at man skal blive vegetar blot at det er en god ide at skære kraftigt ned på kødet. Samtidigt taler han en del om frugt og grønt som naturligt føde for mennesker.

Det lød rigtigt for mig men konfliktede samtidigt da jeg de forrige 10 år ca. ikke har kunnet tåle de fleste af de frugter, jeg har forsøgt at spise samt alle slags nødder. Jeg researchede lidt på frugtallergi og fandt nogle få udenlandske indlæg på diverse fora om folk der var sluppet med allergien efter at have stoppet med at drikke mælk.

Jeg har altid drukket vanvittigt meget mælk. Mindst 1,5-2 liter om dagen. Jeg har i meget høj grad påskønnet min flere gange gravide kone og de deraf følgende børn at drikke deres min. halve liter mælk om dagen. Det var jo hvad vi havde lært. F.eks. kan jeg huske fra første fødsel at vi fik noget materiale (vist nok fra sundhedsplejersken), som bla. indeholdt en reklame fra Arla.

Nå, men jeg måtte selvfølgelig prøve. Så jeg droppede mælken i 14 dage, og indtog derefter en større mængde frugt og nødder. Og til min store overraskelse fik jeg ingen allergiske reaktioner.
På det tidspunkt havde jeg 3 børn og 1 på vej, så jeg kunne jo ikke bare lade det ligge ved mig. Jeg blev nød til at finde ud af om det kunne have en indflydelse på mine børn.
Jeg læste alt hvad jeg kunne finde om emnet. Både for og imod. Og opdagede hurtigt at det godt nok er noget af en religionskrig. Enten får man allergi, knogleskørhed og vokser ikke hvis man ikke drikker mælk, eller også får man allergi, knogleskørhed, kræft og en masse andre grimme ting hvis man drikker det. Min konklusion på det tidspunkt var at man i hvert fald ikke havde brug for det. Så derfor droppede vi det for hele familien.

Derefter gik det stærkt. Jeg brugte meget tid efterfølgende på at undersøge alt hvad jeg kunne finde om kost og sundhed. Det udviklede sig på få mdr. til at vi droppede alle animalske produkter (i kosten). Og vi fandt det, meget overraskende, usædvanligt nemt.
Det var indtil da kun sundhed det havde drejet sig om. Jeg havde da stødt lidt på klimaargumenterne og meget lidt på det etiske. Men det havde ikke rigtigt ændret mit fokus. Klima argumenterne var godt nok til at tage at føle på, og jeg synes da også at det var en ren bonus at vi gjorde vores del til dette. Men det etiske var ikke rigtigt noget jeg tog seriøst. "Det var vel mest for teenage piger".

Det etiske blev først virkeligt klart for mig, da jeg til tider savnede nogle argumenter som børnene kunne forholde sig til. (Tror det var ca. der jeg faldt over vegetarkontakt.dk, og især Leif som jeg opfatter som en guru! (Leif er tidligere aktiv bruger på vegetarkontakt.dk og nu redaktør på plantemad.dk, red.).
Det er rystende at man (jeg og alle mulige andre) ikke har set det før. Hvordan man hver dag af sit liv kan æde, bruge og udnytte andre levende væsner uden nogensinde at overveje hvor det kommer fra. Det var virkelig en vækkelse for mit vedkommende. Og børnene forstår det 100% uden nogen forklaring. For dem er der intet mere naturligt i verden end at vi ikke skal udnytte dyrene.

Jeg kan stadig gøre det bedre. Vi spiser honning. Jeg er begyndt at bære edderkopperne ud, og jeg klapser kun hvepsene hvis de kommer alt for tæt på. Jeg kører i en læderdragt når jeg færdes på motorcykel, men jeg passer virkeligt godt på den, for jeg er ikke sikker på at jeg kan købe en ny. Børnene får af og til animalske produkter i børnehaven og især til børnefødselsdage, men vi prøver at begrænse det.
Trods alt synes jeg vi har flyttet os langt på lidt over 1 år.

Jeg er gift og vi har sammen 4 børn. I skrivende stund er de 6 år, tvillinger på 4 år og den yngste på 15 mdr. 

2 shout-out(s):

Asta sagde ...

Rigtig dejlig historie! Det er meget inspirerende at læse og giver mig lyst til at blive ved med at forsøge at begrænse mit indtag af animalske ting :)

znasha sagde ...

Helt enig med Asta. Dejlig historie, som minder mig om at man som menneske skal prøve at give alting en chance. Og historien giver også mig (som Asta også skriver) lyst til at blive ved med at begrænse indtagelsen af animalske produkter. Fortsæt med det gode arbejde! :-)

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...