Vaniljecupcakes med kokos


På et tidspunkt bragte jeg en opskrift inspireret af disse "Black bean brownies" fra Happy Herbivore. Jeg var dog ikke helt stolt af hverken opskrift eller billede og besluttede mig for at tage den ned igen. Siden har denne blog ikke huset en eneste kageopskrift (bortset fra pandekagerne), hvad man ellers kunne forvente bloggens navn taget i betragtning.
Dette bliver der rettet op! Disse veganske cupcakes er virkelig lette og bløde men med en vidunderlig sprød skorpe. Det er de mest fan... blablablablabla... utroværdigt bloggersnak...
Apropos navnet: Jeg er i gang med projekt "den ultimative opskrift på veganske brownies". Glæd dig, de officielle Buddhas Brownies vil (forhåbentligt) inden længe være at finde her på siden.

Natron og bagepulver opfører sig lidt forskelligt. Førstnævnte kræver syre for at virke (kommer i denne opskrift fra æblecidereddiken). Bagepulver er til gengæld sammensat således, at det hæver af sig selv. Jeg har flere steder set begge dele brugt, og jeg mistænker dem for i fællesskab at give kagerne den bløde konsistens og den smukke brune farve.

Kan du få fat på store og høje cupcakeforme er det klart at foretrække. På billedet nedenfor er der dog brugt almindelige bageforme, da jeg ikke havde andre. Vær opmærksom på at bagetiden formentligt bliver forlænget af større forme.

Alle ingredienser kan fås i almindelige supermarkeder, men tjek plantemargarinen for mælk.

Kagerne kan serveres med eller uden glasur/frosting.


ca. 24 cupcakes (almindelige bageforme).
Det skal du bruge:
1 spsk. æblecidereddike
3,5 dl. soja-, ris- eller mandelmælk
1 tsk. bagepulver
½ tsk. natron
250 g. mel (4,5 dl.).
80 g. vegansk plantemargarine, smeltet (eksempelvis Ama økologisk, FRI eller Nutana).
200 g. sukker
½ tsk. salt
1 tsk. vaniljekorn (vælg ægte vanilje og gå på kompromis et andet sted!)
1,5 dl. kokosmel.

Ønsker du frosting (amerikansk glasur) kan du finde inspiration her.

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader .
Bland æblecidereddike og plantemælk, stil til side i 5-10 min til væsken begynder at skille.
Sigt mel, natron og bagepulver ned i en skål.
Pisk mælkeblandingen, smeltet margarine, sukker, salt og vaniljekorn grundigt.
Tilsæt melblandingen lidt ad gangen, og rør rundt med en grydeske til dejen er ensartet. Brug ikke elpisker, og undgå at bearbejde dejen for meget. Dette aktiverer melets gluten og resulterer i en alt for tung kage. Vend til sidst kokosmelet i.

Bruges almindelige små papirforme er det en god ide at bruge to forme ad gangen.
Fyld formene halvt - 2/3 og bag ca. 18 - 20 minutter (lidt længere hvis der bruges store forme) til overfladen er lysebrun og springer tilbage ved berøring.

Palmer fra tre forskellige kokossorter


Smukke vaniljestænger (Zanzibar)

Billederne er fra mit ophold i Tanzania år 2010. Se flere smukke billeder i indlægget, Mit Afrika.

Aloo Tikki (indisk kartoffel/ærtesnack)

Namaste!

Oprindeligt kommer disse små hapsere fra Nordindien men bliver solgt af gadesælgere i hele Indien. Over hele kloden har populære indiske snacks, chaats, vundet udbredelse. Også på Buddhas Brownies. De skønne kikærtesnacks pakoras hører også under denne kategori, og du kan finde en version med ramsløg her.

Helt i tråd med indisk tradition serveres aloo tikki her med en tamarind-chutney.
Garam masala, spidskommen og knust chili kan købes i mange velassorterede supermarkeder. Er du så heldig, at kvarteret er beriget med en grønthandler eller kiosk med varer fra de varme lande, så køb dine krydderier der. De er billigere og kvaliteten er generelt højere. Hverken garam masala og spidskommen er normalt stærke, men chili kan erstattes med en mild paprika, hvis du ønsker en mildere børnevenlig udgave.  Uden at have testet det, forestiller jeg mig at snacken kunne blive et ganske stort hit hos børnefamilier hvis krydringen tilpasses.

Server "dellerne" som snack med en tamarind-chutney, opskrift findes ligeledes i pakora-indlægget. Du kan også servere dem med en god tomatketchup. Jeg anbefaler den økologiske fra Urtekram. De fungerer også fint som en del af et større måltid evt. som en slags rösti.

12 stk.
500 g. kartofler, kogte og mosede
1 tsk. salt
1/4 tsk. friskkværnet peber
100 g. grønne ærter
½ spsk. ingefær, finthakket (kan udelades)
1/4 tsk. garam masala (indisk krydderiblanding)
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. knust chili (chiliflager) el. chilipulver (efter smag og styrke, kan erstattes af paprika)
olie eller vegansk plantemargarine til stegning (eksempelvis fra AMA økologisk, Fri eller Nutana)

De frosne ærter overhældes med kogende vand og moses let. Blandes med de øvrige ingredienser. Udnyt at blandingen ikke indeholder æg og smag til, så krydderimængden passer til dit, familiens eller gæsternes smagsløg. Lad blandingen trække i køleskab i ca. 20 - 30. min.

Del blandingen i 12 lige store dele, der alle trilles til kugler og trykkes flade. Tykkelsen skal være cirka 1,5 cm. Steges i ca. 5-8 minutter på hver side ved middel/høj varme, eller til overfladen er brun. Det anbefales kun af vende dem én gang, da de er meget bløde og kan gå i stykker. Af samme grund kan det anbefales at bruge en tynd palet under stegningen.

Velbekomme!

Tynde veganske pandekager

Disse pandekager er helt klassiske, bortset fra at de ikke indeholder mælk og æg. Dette er helt bevidst. Der kunne skrives tykke bøger med den ene fantastiske og innovative opskrift efter den anden men hvad pokker hjælper det, når ens cravings skriger efter pandekager, som bedstemor lavede dem?!
Denne opskrift giver tynde, fine og elastiske pandekager. Er du til tykke pandekager så start med eksempelvis 4 eller 5 dl. sojamælk.

Ca. 8 tynde pandekager.
4 dl. hvedemel
1 tsk. bagepulver
6 dl. sojamælk med calcium uden sukker (vand kan erstatte lidt af væsken)
1/4 tsk. salt
evt. 1 tsk.kardemomme (kan udelades)
1 tsk rapsolie
God plantemargarine til stegning (eksempelvis FRI, AMA økologisk eller Nutana)

Hæld sojamælk og olie i en skål og sigt de tørre ingredienser i under piskning.
Lad dejen trække i 15 - 30 minutter (afhængigt af hvor lang tid du har).
Steg pandekagerne ved middel - høj varme, vend når overfladen er tør og
kanten er let brun. Jeg bruger altid min non-stick pande til pandekager.


Server med:
  • syltetøj eller sukker
  • sirup. Prøv eksempelvis ahornsirup, dadelsirup eller lakridssirup (helst fra Johan Bülow)
  • frisk frugt
  • tofuis. Mærket Tofuline kan købes i større supermarkeder i hele landet og smager SUPER godt. Testet og godkendt af mange "tvivlere", der næsten ikke ville tro, at det var vegansk is, de spiste
  • mælkefri "Nutella", hvis du kan finde det. Prøv at kigge i et velassorteret supermarked. Det er ikke sikkert, at det fremgår af mærkaten, at produktet er mælkefrit. Tjek ingredienslisten for mælkeprodukter
  • kolde pandekager med plantemargarine og rørsukker
  • æblemos
  • brun farin
  • frugtkompot (eksempelvis rabarber)
  • chokoladesauce (uden mælk naturligvis)



Gæsteindlæg fra Saxtorff

Efter at have læst bogen af Jonathan Safran Foer, Om at spise dyr, er jeg blevet meget interesseret i at høre andres veje til den grønne verden. Samtidig har Dansk Vegetarforening ofte lignende historier i deres medlemsblad Vegetaren. Min historie kommer formentligt i næste gang og vil blive bragt på bloggen.

På forummet vegetarkontakt.dk delte brugeren Saxtorff sin historie. Jeg skrev til ham og spurgte, om han havde lyst til at dele den med læserne på Buddhas Brownies. Det ville han heldigvis gerne.

For mig startede det da jeg stoppede med at ryge. Jeg læste Alan Carr's "The Easy Way to Stop Smoking". Det var noget af en åbenbaring for mig, og jeg blev derfor interesseret i nogle af hans andre titler. Et stykke tid efter læste jeg (nu på dansk) hans "Endelig Slank!". Det er ikke en særlig saglig bog, men den fik mig da alligevel til at tænke over sagerne. Han skriver ikke direkte at man skal blive vegetar blot at det er en god ide at skære kraftigt ned på kødet. Samtidigt taler han en del om frugt og grønt som naturligt føde for mennesker.

Det lød rigtigt for mig men konfliktede samtidigt da jeg de forrige 10 år ca. ikke har kunnet tåle de fleste af de frugter, jeg har forsøgt at spise samt alle slags nødder. Jeg researchede lidt på frugtallergi og fandt nogle få udenlandske indlæg på diverse fora om folk der var sluppet med allergien efter at have stoppet med at drikke mælk.

Jeg har altid drukket vanvittigt meget mælk. Mindst 1,5-2 liter om dagen. Jeg har i meget høj grad påskønnet min flere gange gravide kone og de deraf følgende børn at drikke deres min. halve liter mælk om dagen. Det var jo hvad vi havde lært. F.eks. kan jeg huske fra første fødsel at vi fik noget materiale (vist nok fra sundhedsplejersken), som bla. indeholdt en reklame fra Arla.

Nå, men jeg måtte selvfølgelig prøve. Så jeg droppede mælken i 14 dage, og indtog derefter en større mængde frugt og nødder. Og til min store overraskelse fik jeg ingen allergiske reaktioner.
På det tidspunkt havde jeg 3 børn og 1 på vej, så jeg kunne jo ikke bare lade det ligge ved mig. Jeg blev nød til at finde ud af om det kunne have en indflydelse på mine børn.
Jeg læste alt hvad jeg kunne finde om emnet. Både for og imod. Og opdagede hurtigt at det godt nok er noget af en religionskrig. Enten får man allergi, knogleskørhed og vokser ikke hvis man ikke drikker mælk, eller også får man allergi, knogleskørhed, kræft og en masse andre grimme ting hvis man drikker det. Min konklusion på det tidspunkt var at man i hvert fald ikke havde brug for det. Så derfor droppede vi det for hele familien.

Derefter gik det stærkt. Jeg brugte meget tid efterfølgende på at undersøge alt hvad jeg kunne finde om kost og sundhed. Det udviklede sig på få mdr. til at vi droppede alle animalske produkter (i kosten). Og vi fandt det, meget overraskende, usædvanligt nemt.
Det var indtil da kun sundhed det havde drejet sig om. Jeg havde da stødt lidt på klimaargumenterne og meget lidt på det etiske. Men det havde ikke rigtigt ændret mit fokus. Klima argumenterne var godt nok til at tage at føle på, og jeg synes da også at det var en ren bonus at vi gjorde vores del til dette. Men det etiske var ikke rigtigt noget jeg tog seriøst. "Det var vel mest for teenage piger".

Det etiske blev først virkeligt klart for mig, da jeg til tider savnede nogle argumenter som børnene kunne forholde sig til. (Tror det var ca. der jeg faldt over vegetarkontakt.dk, og især Leif som jeg opfatter som en guru! (Leif er tidligere aktiv bruger på vegetarkontakt.dk og nu redaktør på plantemad.dk, red.).
Det er rystende at man (jeg og alle mulige andre) ikke har set det før. Hvordan man hver dag af sit liv kan æde, bruge og udnytte andre levende væsner uden nogensinde at overveje hvor det kommer fra. Det var virkelig en vækkelse for mit vedkommende. Og børnene forstår det 100% uden nogen forklaring. For dem er der intet mere naturligt i verden end at vi ikke skal udnytte dyrene.

Jeg kan stadig gøre det bedre. Vi spiser honning. Jeg er begyndt at bære edderkopperne ud, og jeg klapser kun hvepsene hvis de kommer alt for tæt på. Jeg kører i en læderdragt når jeg færdes på motorcykel, men jeg passer virkeligt godt på den, for jeg er ikke sikker på at jeg kan købe en ny. Børnene får af og til animalske produkter i børnehaven og især til børnefødselsdage, men vi prøver at begrænse det.
Trods alt synes jeg vi har flyttet os langt på lidt over 1 år.

Jeg er gift og vi har sammen 4 børn. I skrivende stund er de 6 år, tvillinger på 4 år og den yngste på 15 mdr. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...